Syväkudoshieronta tai syvähieronta – syvemmälle ulottuva hoito

02 lokakuuta

Ensimmäistä kertaa sitten vuosikausiin tunsin, että nyt on oikea aika fyysisesti tuntuvampaan käsittelyyn. Olen aiemmin ollut tosi herkkä siitä, että miten minuun kosketaan ja millaista hoidon tulee olla. Hoito ei ole saanut tuntua epämiellyttävältä ja kaikki vähääkään kovakouraisemmat hoidot ovat tuntuneet rajojarikkovilta. Ennen olen tosiaan kaivannut rauhallista ja hellävaraista hoitoa, mutta nyt selkä tuntui suorastaan huutavan käsittelyä. Erityisesti traumatisoitunut häntäluuni on vaatinut huomiota.

Hoidettavaksi meneminen ei välttämättä aina ole ihan helppoa ehkä osittain siksi, että hoitojen aikana voi nousta monenlaisia tuntemuksia ennen ja jälkeen. Tiesin, että luvassa on kovakouraisempaa kyytiä, mutta yllättäen kuitenkin pehmeällä tavalla. Ja tässä pehmeydessä on hoitaja isossa roolissa, että osaa kuunnella asiakastaan ja olla vuorovaikutuksessa toiseen ihmiseen. Tästä sai tämä hoito ja hoitaja täydet pisteet!



1. kerta

Paikka oli lämmin ja rauhoittava. Tunnelma oli erittäin rento ja mukava – ihan kuin hienossa spa-hotellissa konsanaan rentouttavan musiikin soidessa taustalla ja valaistuksen ollessa hämyinen suolalampuilla toteutettuna ja kynttilöiden palaessa. Arvioin, että hierojani on mahdollisesti toiminut joissakin hienossa hotellissa – tällaisen kuvan jostain syystä sain.

Kun hoito alkoi olin aavistuksen hermostunut siitä mitä tuleman pitää. Kerroin miespuoliselle hierojalle vanhasta häntäluun traumastani ja työn uuvuttamasta selästäni. Sain ohjeistukseksi riisua paidan ja käydä vatsalleni hoitopöydälle. Sillä välin hoitaja vetäytyi toiseen huoneeseen ja antoi riisuutumis- ja paikalleenasettumisrauhan. Huomioivaa ja arvostavaa. Kutsuin hänet takaisin, kun olin valmis.

Lisäksi olin tuntevinani läsnäolon. Sellaisen aidon, välittävän ja huomioivan. Ei ollut tässä hoidossa pienintäkään epäilystä siitä, etteikö hoitaja olisi läsnä. Tunsin, että minua hoidettiin ja että olin keskipisteenä. Olen lopen kyllästynyt hoitoihin ja hoitoloihin, joissa hoitajat ja hierojat näppäilevät kännyköitään tai vastailevat puheluihin ja ovikelloihin hoitojen aikana. Kun näin on, en tunne oloani kovinkaan tärkeäksi. Ja monelle hoitoihin meno tarkoittaa juuri sitä kauan kaivattua aikaa itselle, pysähtymistä ja nauttimista.

Hieronta alkoi melko intensiivisesti heti alkuhaastattelun jälkeen. Nopeaa ja tehokasta. Tätä arvostan. Hieronnan alku oli suhteellisen tyypillinen, mutta pian sain jo tuntumaa siihen mitä syväskudoshieronta oikein on. Olen tavallisessa hieronnassa ehkä jokseenkin toivonut jo asteen syvempää otetta pintahieronnan sijaan.

Hoitajani löysi samantien selkärankani kummallakin puolella olevat syvät jumikohdat, joiden käsittely tuntui hetkellisen kehojärkytyksen jälkeen ihan jopa makealta, sellaiselta, että joku viimein ulottaa sormensa sinne, mitä ei ole vielä aiemmin tavoitettu. Käsittelyssä käytiin koko alue läpi käsivarsista hartioihin, selkään ja pakaroitten yläosaan asti. Ja ai saakeli nyt tiedän miten kireänä istumatyöläisen pakaralihakset voivat olla!

Hoitajani tosiaan kysyi mahdollisista ongelma-alueistani ja vastasin alaselkäni olevan vanhan trauman ansiosta häntäluun alueelta aika ajoin vihoitteleva. Häntäluuni seutuineen saikin melkoisen käsittelyn ja osumia juuri niihin pisteisiin, jotka osasin kuvitella ongelmanjuuriksi. Häntäluuni on todennäköisesti murtunut lukiovuosinani traumaattisessa tilanteessa ja se vihoitteli silloin pitkään – ja ajoittain yhä. Uskon, että tällainen syväkudoshieronta voi auttaa kaltoinkohdeltua kehoa ja istumisesta ärsyyntyvää alaselän seutua paranemaan. Osteopatia tuntuu hoitavan hieman samoja tehtäviä, mutta eri tavoin.


Syväkudoshieronnan jälkeen tunsin olevani kevyt kuin perhonen ja ensimmäistä kertaa vuosiin tunsin seisovani täysin maassa enkä 10 cm maan yläpuolella. 



Liekö tapahtuma häntäluuni ympärillä vaikeuttanut kosketustani maahan tai jonkin sortin liittymisen tunnetta äiti maan kanssa... Juurichakrahan sijaitsee tällä alueella ja voi siten olla kytköksissä nousseisiin tuntemuksiin. Elämänvoimakin tunsi nostaneen hoidon myötä päätään :) Ihan huikeaa! Tuntui kuin olisin saanut ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa hengitettyä kunnolla syvään henkeä. Ihan kuin rintakehäkin olisi laajentunut. Hyvä ja kevyt olo kovista, mutta lempeistä fyysisistä otteista huolimatta.

Asiansa osaava ja ammattimainen mies, joka käsitteli tehokkaasti selkääni, alaselkääni ja siitä johtaen pakaroiden sivuilla oleviin kipeisiin pisteisiin. Ajattelin, että pakarani taitavatkin olla jumissa eikä niinkään selkäni, vaikka aluksi niin luulin. Myös hartiat saivat osansa kuten myös käsivarret. Tämä hoidon yhteydessä saamani niska-hartiahieronta oli tuntuvan tehokas.




Syväkudoshieronta on hyvä vaihtoehto, kun haluaa asteen verran syvemmän hierontakokemuksen ja jos on oikeasti myös valmis siihen!



Ymmärsin aika pian hieronnan alettua luottavani hierojaan melkoisesti, kun kykenin ottamaan hoidon vastaan kipupisteiden käsittelyistä huolimatta. Ensimmäinen kerta tätä herkkua takana ja mukiloiduin tuntemuksin odotan jo seuraavaa kertaa – kuinka ristiriitaista! Tämä on ollut fyysisesti voimakkain hoito pitkään aikaan ja odotan sitä jo innosta hihkuen. Hoidon jälkeen outoja kivistyksiä on tuntunut koko päivän myös vasemmassa kyynärpäässä ja polvessa sekä oikeassa nilkassa.

On hoidon jälkeinen ilta ja tunnen yksityiskohtaisesti kaikki päivällä läpikäydyt alueet, huh. Aikamoinen kokemus, jonka aika oli selvästi nyt. Hoitoa seuraavana aamuna heräsin pahoinvoivan yön jälkeen. Tunsin yöllä huonovointisuutta, mutta jatkoin silti unia. Pitkin yötä tunsin kehoni kipeät kohdat hieronnan jäljiltä. Olen ollut melko hellänä tänään, hieronnan jälkeisenä päivänä. Eilinen hieronta oli hyväksi ja aktivoi kehoani eri tavoin. Olen esimerkiksi tuntenut erilaisia tuntemuksia kehossani ja erityisesti jaloissani, kun alaselästäni on "vapautunut tilaa". Oivalsin, että vika on tosiaan voinut olla myös istumalihaksissani. Takapuoleni lihakset olivat kipeät kuin viulunkielet ja tänään olenkin tuntenut selvästi kuinka lantiostani säteili reisiin ja polviin.

Olo oli kipeä ja ihan kosketusarka monta päivää, ja vasta viikkoa myöhemmin alkoi helpottamaan. Saapi nähdä onko toisella hoitokerralla vastaavia vaikutuksia... Ihan huikea olo ja varsin onnistunut kokemus! Ennen seuraavaa kertaa on odotettava kuitenkin mustelmien nousu (herkkä kun olen) ja aiemman hoidon haihtuminen. Tästä syystä varasin seuraavan ajan tarpeeksi pitkälle, 3 viikon päähän.

2. kerta

Viime kertainen oli minulle huima kokemus kaiken kaikkiaan. Olin ensinnäkin miehen toteuttamassa hoidossa ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ja vaikka se olikin kovakouraista kaikkiin edellisiin hoitoihin verrattuna, en päässyt irti ajatuksesta, että jos miehet ovat aiheuttaneet traumoja, niin mies voi auttaa myös niiden parantamisessa. Tämä ajatus tuntui hyvältä.

Tämänkertainen oli jälleen taivaallinen kokemus. Kipua ei tuntunut tällä erää muualla paitsi pakara-alueella. "Teetkö istumatyötä?", kysyi hierojani. Kyllä vain. Alaselässänikin hieronta tuntui yhä, mutta ehdottoman voiton veivät pakarat ja sieltä säteillen lonkkiin.

Jänniä tuntemuksia oli koko hoidon ajan syvästä rentoudesta valppauteen ja mielihyvään. Tämä oli elvyttävä kokemus. Tarkoitan, että veri kiertää rutkasti paremmin, ajatus on kirkas, vaikka keho on hurjan rento.

Kun nousin hoitopöydältä, päässä huippasi ihan reilusti. Viime kerralla oli sama, mutta ei näin voimakkaana. Pyörryttämisestä huolimatta oli silti varsin hyvä olo, mutta mietin, josko pysyn pystyssä ollenkaan. Sen verran keikutti. Tällaista ei tavallisessa hieronnassa ole tapahtunut.

Olemus hatarana, mutta onnellisena lähdin pois vastaanotolta. Saa nähdä kuinka kosketusarka olen tämänkertaisen käsittelyn jälkeen... silti mietin hoitoja lämmöllä, sillä hoitaja on yhtäaikaa huomioiva ja osaava. Tunsin itsessäni myös rauhaisaa seksuaalisuutta, sensuellia lempeyttä, ihanaa kiireettömyyttä ja lievää jännitystä. Liekö hoito vapauttanut jotain chakroja tai energioita lantion alueelta? Lantion käsittely tuntui myös yllättävän mukavalta ja turvalliselta. Maltan tuskin odottaa seuraavaa kertaa! Pelkkä ajatuskin tuntuu saavan minut uusiin sfääreihin. Kaunista, puhdasta ja kevyttä.

3. kerta

Jännä juttu, mutta tätä hoitoa edeltävänä yönä heräilin useasti lapojen takana jomottavaan kuumotukseen. Liekö ennustanut jotain seuraavan päivän hoidosta? Liekö selkäni valmisteli avautumistaan...

Sainpahan taas varsinaisen hoidon! Ehkä aiempia kertoja enemmän tunsin vastustelua ja jouduin muistuttamaan itseäni siitä, että olen hoidettavana. Sitten, kun antauduin hoidettavana ololle, alkoikin tapahtua. Aloin miettimään tunteita kehotuntemusten takana ja kun pääsin lähelle niitä, alkoi niiden vapauttaminen. Ja kun oivalsin näiden tuntemusten olemassaolon, tuli itku. Tämän jälkeen rentoutuminen oli helpompaa. Itkun takia nenä meni tukkoon ja hengittäminen tapahtui suun kautta, mikä olikin hyvä, sillä sain vedettyä syviä hengityksiä sisään ja puhalleltua kipukohtia pois.

Ensiksi tunnistin voimattomuuden tunteen oikeaa hartiaa ja käsivartta hierottaessa. Vasemmalla puolella taas tunsin haavoittuvuuden. Pakaroiden yläosat aina lonkkien sivuille asti olivat tällä kertaa lähes kosketusarat ja lantion käsittely enemmänkin tuskastutti ja vihastutti. Tunsin kehossani nytkäyksiä, jotka selvästi aktivoituivat kehokäsittelystä. Jossain vaiheessa teki mieli jopa huitaista, sen verran voimakasta vihaa pääsi ulos.

Varasin vielä 3 lisäaikaa, että selviän seuraavat puoli vuotta jumieni kanssa... jumien, jotka toivon mukaan eivät ole jumeja enää kovin kauaa. Nappasin myös ystävälleni hierojani käyntikortin. Tätä voin todellakin suositella muillekin :)

4. kerta

Varsin miellyttävä syväkudoshierontakokemus oli jälleen. Erilaiset tuntemukset nostivat päätään eri keho-osista. Voimattomuus nousi lantiosta ja kihelmöi lopulta vihana hartioissa ja käsivarsissa, minkä jälkeen viha muuttui suruksi. Voimattomuus lantiossa muuttui vihaksi hartioissa ja taipui suruksi hetken päästä. Tunsin taas myös oman seksuaalisuuteni ja se olikin virkistävää, kun se tuntuu olevan pitkälti jokseenkin sullottuna elämässäni.

Niin vaillinaiselta tuntuu kuvailla tätä mahtavaksi kokemukseksi, se kun ei tuo yhtään esiin sitä kokonaisvaltaista tunneskaalaa, jota hoidossa käyn läpi. Unissanikaan en alussa olisi osannut odottaa tällaista kokemusta. Ja ne kaikki ovat minussa. Minun omia tuntemuksiani. Kaunista kaikkiaan.
Eilinen kuntosali ja edellisten päivien pitkänmatkan kävelyt tuntuvat lihaksissa ja siksikin syväkudoshieronta sattui sopivaan saumaan. Mukavaa tällä kertaa oli se, että hartiat olivat pehmeät ja kivuttomat.  Pakara-alue oli yhä ihan järkyttävän kipeä.  Etenkin vasen.

Tämä hoito on osunut kuin yksi yhteen vihanvapautusprosessointiini. Olen äärimmäisen kiitollinen, että löysin tämän hoidon.

Mainitsin lopussa hoitajalle antautumisesta, siis, että mitä enemmän kykenen antautumaan hoidolle, sitä enemmän tuntuu pyörryttävän jälkikäteen. Tänään olin aivan pöllyssä poislähtiessäni, mikä saattoi olla linkittyneenä myös onnistuneesta kontrollista irrottautumiseen. Lisäksi hoitajani sanoi minulle ennen lähtöäni, että minulla on erityisen puhtaat energiat. Se lämmitti mieltäni. Kolmen viikon päästä uudestaan!


Lämpimin testausterveisin,

 

+358 505 707 414 MAIJA AT MAIJAMEDIA.COM
 Haluatko omat hoitosi testiin ja artikkeliksi? Lue lisää täällä >





Saatat tykätä myös näistä...

0 kommentti(a)

Sielukirjoittaminen

Maijamedia Oy